تبخیر لایه نازک

تبخیر لایه نازک پروسه تبخیر مواد فرار یا دیر فرار در یک لایه پخش شده نازک متلاطم توسط تیغه های گردان است. در این پروسه مواد در زمان ورود به لوله اصلی دستگاه توسط یک حلقه بصورت محیطی و یکنواخت پخش می شود. سپس تیغه هایی که توسط یک موتور گردان دیواره ی دستگاه را می سایند لایه مواد پخش شده را با خود برداشته و حین ایجاد مقدار زیادی تلاطم به دور لوله چرخش می دهد. با پایین آمدن مواد در طول لوله غلظت مواد نافرار بیشتر شده و مواد بخار شده از بالای تجهیز خارج می شوند.

تبخیر لایه نازک در بسیاری از فرایند های تبخیر که مواد دارای ویسکوزیته بالا، ناخالصی های زیاد یا حساسیت دمایی دارند به روش های دیگر تبخیر ارجحیت دارد. از تبخیر لایه نازک می توان در پروسه تقطیر، تغلیظ، گاز زدایی، بو زدایی و واکنش-تقطیر استفاده نمود.

در این روش در مسير حركت بخارات حاصله پكينگ هايي قرار داده مي شود تا مايعاتی که با بخارات همراه شده اند را به دام انداخته و به تبخيركننده بازگرداند كه باعث افزايش ميزان جداسازي نسبت به تبخيركننده هاي تك مرحله اي ديگر مي شود. اين روش بطور معمول در سايت هاي توليد و بازيافت حلال آلي براي تغليظ يا جداسازي بصورت پيوسته استفاده مي شود. اين تكنولوژي بهترين گزينه براي بازيافت حلال هاي با ويسكوزيته بالا مي باشد به طوريكه قابليت رنگبري حلال ها و جداسازي تا بيش از ۹۹% وزن حلال را دارد.

تجهيزات ATFE به صورت كلي به دليل تلاطم بالای جريان خوراك، ضریب انتقال حرارت بالایی دارند اما به دليل پيچيدگي هاي ساخت و نگهداري تجهيزات، گران قيمت تر از ديگر تبخيركننده ها هستند. با اين حال براي كار با مخلوط هایي با ويسكوزيته هاي بالاتر از ۱۰۰ سانتي پويز، انتقال حرارت این تجهیز تا ۴ برابر تبخيركننده هاي ديگر است كه بخصوص در فرايندهاي تغليظ مواد دارويي و خوراكي كه از فلزات گران قيمت در ساخت تجهيزات استفاده مي شود صرفه زيادي دارد چرا كه حجم تجهيزات به نسبت سطوح انتقال حرارت كوچكتر است.

مزاياي سيستم تبخير لايه نازك:

۱-قابليت بازيابي مواد تا نقطه جوش ۵۰۰ درجه سانتيگراد

۲-قابليت بازيابي ضايعات با درصد حلال كمتر از ۱۰ درصد

۳-قابليت بازيابي حلال تا بيش از ۹۹ درصد

۴-قابليت بازيافت ضايعات با ويسكوزيته بيش از ۵۰،۰۰۰ سانتي پويز

۵-قابليت تغيير كاربري با هزينه اندك

۶-حجم بسيار كم تجهيزات در مقايسه با تبخيركننده هاي كتل تايپ

۷-هزينه تعمير و نگهداري معقول

۸-قابليت عرضه در اندازه هاي بسيار كوچك با ظرفیت ۲۰ ليتر بر ساعت تا مقياس صنعتي ۵۰ تن بر ساعت در هر واحد

۸-قابليت ساخت با آلياژهاي خاص جهت مصارف دارويي و غذايي

كاربردهاي تبخير كننده هاي لايه نازك:

۱-تقطير حلال هاي آلي (رنگبري حلال ها و جداسازي حلال از جامدات)

۲-استفاده به عنوان تبخيركننده در سيستم تقطير جزء به جزء

۳-تغليظ مواد پليمري از مخلوط حلال و منومر

۴-تبخير آب و تغليظ مواد غذايي (توليد سيروپ)

۵-بازيافت حلال هاي آلي با ويسكوزيته بالا

۶-تقطير ملكولي روغن تحت وكيوم

شرکت صنایع شیمیایی سبز پارسیان از معدود شرکتهای دانش بنیان ایرانی با دانش و تجهیزات کافی برای ساخت سیستم های تقطیر و تبخیر لایه نازک است و خود در سایت بازیافت شرکت از این تکنولوژی برای بازیافت ضایعات حلال های آلی با ویسکوزیته بالا، روغن های ضایعاتی و انواع منومر استفاده می کند.